
BERD, UE și banca parteneră maib sprijină extinderea Castel Mimi
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Uniunea Europeană (UE) își unesc eforturile cu maib, banca parteneră din Moldova, pentru a sprijini extinderea Castel Mimi SRL, o vinărie premiată, prin construirea unui centru wellness, ca parte a complexului Castel Mimi, care se află într-un castel restaurat, administrat ca un hotel cu emisii zero și înconjurat de 74 de hectare de podgorii. Vinăria Castel Mimi va beneficia de construcția unui centru wellness, adiacent hotelului său cu zero emisii.
În timp ce maib acordă un împrumut de 25 milioane lei (echivalentul a 1,24 milioane EUR) pentru construirea centrului wellness într-o clădire cu două etaje din incinta complexului turistic Castelul Mimi, BERD își va asuma jumătate din riscurile asociate finanțării.
Uniunea Europeană va acorda până la 327.000 euro sub formă de grant în cadrul programului FINTECC, pentru a sprijini complexul vitivinicol Castel Mimi în implementării practicilor cuprinzătoare de mediu în sectorul ospitalității din Moldova. Suportul este acordat în cadrul Centrului BERD de Finanțe și Transfer Tehnologic în domeniul scimbărilor climaterice (FINTECC) sprijinit de UE în cadrul inițiativei sale EU4Climate.
Moldova are o lungă istorie a producției de vin și ocupă primul loc în lume în ceea ce privește plantațiile de viță de vie pe cap de locuitor, cu patru hectare de podgorii la 100 de locuitori. Vinul moldovenesc a câștigat atenția internațională în ultimii ani, iar țara este acum al 14-leacel mai mare producător de vin din lume.
„Această investiție exemplifică angajamentul BERD de a sprijini economia și dezvoltarea durabilă, realizate prin creșterea bazată pe patrimoniu. Castel Mimi demonstrează că, având o viziune corectă și sprijin strategic, istoria și modernul pot coexista și dezvolta cu succes”, a declarat directorul general al BERD pentru Ucraina și Moldova, Arvid Tuerkner, la ceremonia de semnare.
„Investiția în tehnologii climaterice inovatoare va îmbunătăți eficiența energetică, va spori reziliența economică și climatică a Moldovei, și va crea noi locuri de muncă. Acest lucru este esențial în special pentru întreprinderi precum Castel Mimi. Uniunea Europeană este bucuroasă să sprijine pionierii din domeniu care ridică standardul pentru întregul sector. Prin Planul de creștere în valoare de 1,9 miliarde de euro, investim în tranziția verde și în competitivitatea economică a Moldovei, oferind premise pentru o creștere durabilă”, a comentat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
„Echipa maib sprijină activ întreprinderile din Republica Moldova prin soluții financiare moderne menite să creeze valoare pe termen lung pentru economie, comunități și mediu. Parteneriatul nostru cu Castel Mimi reflectă încrederea noastră în potențialul local și angajamentul nostru pentru conservarea patrimoniului cultural. Investițiile în infrastructură și practicile de mediu avansate sunt pași concreți către un viitor durabil -unul pe care îl construim împreună. Mulțumim echipei BERD pentru parteneriatul valoros și dorim succes în continuare echipei Castel Mimi, cu multe alte proiecte remarcabile în viitor», a menționat Andrii Glevatskyi, Vicepreședinte al Consiliului de administrație maib, responsabil pentru divizia Business Banking.
„La Castel Mimi, investim în durabilitate, cu accent pe viitor. Suntem recunoscători UE, BERD și maib pentru susținerea unor proiecte ca ale noastre și sperăm că exemplul nostru îi vor inspira și pe alții din Moldova și din regiune,” a comentat Adrian Trofim, CEO Castel Mimi.
Castel Mimi, o afacere de familie, este deținută de Iurie Trofim, care a transformat fosta vinărie Agrovin Bulboaca, deținută de stat, într-unul dintre cele mai emblematice repere ale Moldovei. Vinăria oferă acum vinuri produse local, cazare într-un hotel cu zero emisii și găzduiește evenimente culturale, contribuind la dezvoltarea turismului regional, susținând în același timp practici durabile, pozitive din punct de vedere a mediului.
Maib, cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de piață de peste 30% în țară, este un client BERD de lungă durată, partener din 1995. Din 2018, cel mai mare acționar minoritar al maib a fost un consorțiu de investitori compus din BERD, Invalda INVL, un grup de management a activelor din țările Baltice, și Horizon Capital, un fond de capital privat emergent în Europa.
Uniunea Europeană a jucat un rol central în furnizarea asistenței financiare necesare pentru consolidarea rezilienței Moldovei în ultimii ani și a oferit sprijin direcționat. Începând cu 2021, UE și-a reafirmat ferm solidaritatea cu Moldova, punând la dispoziție 2,2 miliarde EUR sub formă de împrumuturi și sprijin nerambursabil. Finanțarea a fost canalizată prin instrumente multiple, cum ar fi sprijinul bugetar direct în cadrul NDICI, asistența macrofinanciară, participarea la programele UE, finanțare mixtă și garanții.
Noul pachet de sprijin al UE în valoare de 1,9 miliarde EUR, denumit Planul de creștere UE-Moldova, va stimula economia Moldovei, va apropia țara de aderarea la UE și va oferi asistență financiară semnificativă. Planul de creștere pentru Moldova va sprijini reformele socio-economice și fundamentale ale Moldovei, va îmbunătăți accesul țării la piața unică a Uniunii Europene și va spori asistența financiară în următorii trei ani prin intermediul unui Instrument dedicat de reformă și creștere, bazat pe agenda de reforme.
BERD este prezentă în Moldova timp de trei decenii, și a investit până în prezent peste 2,6 miliarde de euro în 183 de proiecte.