Skip to main content

Expoziția fotografică: Live Project. Cum e să înfrunți dezgolit o forță distrugătoare? 

20 de artiști ucraineni sunt autorii unui proiect fotografic inedit: LIVE PROJECT. Ei prezintă în imagini simbolistice poveștile oamenilor de rând ce înfruntă de unii singuri – dezgoliți – forța distrugătoare a războiului din Ucraina. Medici, profesori, jurnaliști, artiști, specialiști IT, voluntari ucraineni ș.a. își expun în imagini și cuvinte vulnerabilitatea cauzată de război.

Fiecare poveste prezintă dimensiunea umană a războiului și arată cum acesta le-a schimbat viața, scindând-o între „înainte” și „după”. Cotidianul traumatizant, plin de evenimente violente, schimbă oamenii și lasă urme adânci în viața lor. Războiul a ajuns să fie impregnat în pielea oamenilor. Nu este om în Ucraina pe fața căruia să nu vezi urme de frică și vulnerabilitate. În ciuda fragilității umane și lipsei lor de apărare în calitate de civili, acești oameni rezistă și continuă să lupte pentru libertate, valori democratice și siguranță în întreaga Europă.

Autorii expoziției explorează și fenomenul „obișnuinței” cu războiul și consecințele acestuia. Din păcate, atunci când nu participăm sau nu asistăm direct la evenimente traumatice, frecvența și durata știrilor despre război ne face să ne „obișnuim” cu acesta. Astfel, încetăm să percepem acut suferința și chiar moartea altor oameni.

Expoziția LIVE reprezintă un apel colectiv al ucrainenilor adresat lumii întregi de a rămâne în continuare  alături de Ucraina și de a oferi suport în lupta lor pentru viață și pace.

Proiectul a devenit posibil datorită sprijinului financiar al Uniunii Europene în cadrul Eastern Partnership Civil Society Fellowship Programme.

Expoziția fotografică LIVE va fi expusă la Europe Cafe (Chișinău, str. Șciusev 79) în perioada 3-24 februarie. Ușile Europe Cafe vor fi deschise pentru doritori de luni până vineri, 09.00-17.30. Lucrările expuse au conținut cu nuditate parțială. Mai multă info pe www.liveproject.info