
UE și Moldova își consolidează cooperarea digitală
Comisia Europeană salută aprofundarea cooperării digitale dintre Moldova și UE. Aceasta include măsuri pentru consolidarea securității cibernetice, combaterea dezinformării și includerea Moldovei în zona de roaming a UE.
Autorizația Consiliului de a utiliza Rezerva de Securitate Cibernetică a UE pentru Republica Moldova marchează un pas important în securitatea regională și cooperarea digitală UE–Moldova, în cadrul Actului UE privind Solidaritatea Cibernetică. Acest prim acord cibernetic de succes, realizat sub Președinția daneză a Consiliului UE, contribuie la gestionarea incidentelor majore de securitate cibernetică. Este o realizare semnificativă în eforturile Comisiei de a aprofunda cooperarea digitală și de a spori securitatea atât în Moldova, cât și în Uniunea Europeană, așa cum este prevăzut în Declarația comună UE–Moldova.
Comisia salută, de asemenea, acordul politic privind aderarea Moldovei la zona „Roam Like at Home”. După adoptarea formală, acest lucru va permite cetățenilor moldoveni și călătorilor din UE să efectueze apeluri, să trimită mesaje și să utilizeze date mobile fără costuri suplimentare. În plus, Moldova a fost inclusă pe Lista de Încredere a Țărilor Terțe a UE pentru validarea semnăturilor electronice din afara Uniunii. Aceasta va permite validarea ușoară a semnăturilor și sigiliilor provenite din organizații și de la cetățeni ai UE, facilitând colaborarea dintre companiile și cetățenii din UE și Moldova.
În cele din urmă, pentru a consolida reziliența societății în fața interferențelor străine și a dezinformării în regiune, a fost creat, cu sprijinul Comisiei Europene, un nou centru regional al Observatorului European pentru Mass-Media Digitală – FACT.