Skip to main content

Planul de creștere economică al Republicii Moldova – analizat în dialog cu mass-media

14/05/2025

La Europe Cafe a avut loc un club de presă cu tema „Planul de creștere economică pentru Republica Moldova: între așteptări și implementare – ce trebuie de urmărit?”. Evenimentul s-a desfășurat pe 13 mai 2025 și a fost organizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în parteneriat cu IPRE, AO „Institutum Virtutes Civilis” și Fundația „Friedrich Ebert” Moldova.

Evenimentul a adus în prim-plan prioritățile economice ale Republicii Moldova pentru următorii ani, analizând conținutul și direcțiile de implementare ale Planului de Creștere, precum și provocările și responsabilitățile ce revin instituțiilor publice și societății civile.

În context, reamintim că pe 9 mai, la Chișinău, a fost semnat Acordul privind Planul de Creștere pentru Republica Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro. Documentul a fost semnat de comisara europeană pentru Vecinătate și Extindere, Marta Kos, și prim-ministrul Dorin Recean. Lansat de Comisia Europeană în octombrie 2024, Planul reprezintă cea mai amplă inițiativă de sprijin financiar și tehnic acordată de UE Republicii Moldova, având la bază  trei piloni fundamentali:

  • creșterea asistenței financiare în următorii trei ani, prin intermediul unui Mecanism specific de reformă și creștere pentru Republica Moldova;
  • consolidarea accesului la piața unică a UE;
  • sprijinirea reformelor socio-economice și de importanță fundamentală ale Republicii Moldova.

În deschiderea evenimentului, Julda Kielyte, lideră de echipă pentru creștere competitivă și incluzivă în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat: „Semnarea Acordului privind Facilitatea Planului de Creștere, în cadrul vizitei oficiale a comisarei Kos, marchează un moment semnificativ. Acest acord va permite ca fondurile Uniunii Europene să acționeze ca un catalizator pentru atragerea de investiții suplimentare din partea instituțiilor financiare internaționale și a sectorului privat – consolidând astfel tranziția Republicii Moldova către o economie rezilientă, competitivă și incluzivă. Planul de Creștere reprezintă un pilon esențial al strategiei Uniunii Europene privind extinderea și vecinătatea, având ca obiectiv promovarea stabilității regionale și a dezvoltării durabile. El urmărește accelerarea creșterii economice a Republicii Moldova, promovarea convergenței socio-economice cu Uniunea Europeană și sprijinirea adoptării reformelor structurale esențiale. Totodată, Planul facilitează integrarea progresivă a Moldovei în Piața Unică a UE, chiar înainte de aderarea formală”.

Liliana Palihovici, președintă a AO „Institutum Virtutes Civilis”, a subliniat: „Obiectivul acestei discuții este analiza Agendei de reforme aprobată pe 7 mai 2025 de Guvernul Republicii Moldova, care oferă oportunități pentru dezvoltarea economică și socială durabilă. Aceasta include politici pentru dezvoltarea capitalului uman, incluziune pe piața muncii și îmbunătățirea protecției sociale. Este cert că Republica Moldova are nevoie de resurse suplimentare pentru extinderea serviciilor sociale, corelând reformele sociale cu modernizarea administrației publice locale și sprijinirea dezvoltării rurale, inclusiv prin extinderea hărții serviciilor sociale. Pentru grupurile vulnerabile, statul trebuie să îmbunătățească standardele de calitate și să extindă rețeaua de servicii sociale, asigurând o prognoză financiară stabilă și stimulând investițiile în domeniu.”

Adrian Lupușor, director executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, a menționat: „Planul de creștere si, implicit agenda de reforme trebuie sa catalizeze schimbări structurale în economie care să faciliteze tranziția spre un nou model de creștere economică bazat pe valoare adaugată mai înaltă. Agenda de reforme adoptată de Guvern recent trebuie sa fie mai ambițioasă în acest sens și, respectiv, trebuie completată cu măsuri care să prioritizeze măsuri de suport pentru mediul de afaceri pentru investiții în procesarea materiei prime, creșterea nivelului de sofisticare tehnologică a proceselor de producție și implementarea standardelor europene la nivel de firme. Avem nevoie si de o agenda mai ambițioasă pe dimensiunea consolidării infrastructurii calității (mai multe laboratoare echipate), dar si a dezvoltării pieței de capital (dezvoltarea instrumentelor financiare, încurajarea venirii fondurilor de investiții, dezvoltarea fondurilor de pensii private)”.

La rândul său, Stanislav Ghilețchi, director adjunct pentru cercetare în cadrul IPRE, a adăugat:  „În forma sa actuală, lista indicativă de proiecte investiționale reflectă o încercare de concentrare a resurselor în domenii considerate prioritare: energie, mobilitate, dezvoltare regională și locală, agricultură  și securitate și afaceri interne. Identificarea acestor domenii cheie este un pas corect în direcția dezvoltării durabile, mai ales în condițiile în care Republica Moldova suferă de un deficit acut de proiecte majore cu impact transformator. Totuși, lista cuprinde și proiecte cu valoare economică adăugată scăzută și relevanță strategică limitată, precum reabilitarea sediilor instituționale, amenajarea piețelor sau terenurilor de joacă, implementarea de programe de vouchere culturale ori reabilitarea curților de bloc. Lipsa unor analize de impact clare și riguroase pentru aceste inițiative poate conduce la alocarea ineficientă a resurselor”.

Discuțiile din cadrul clubului de presă au reconfirmat importanța consolidării cooperării dintre autoritățile publice, societatea civilă și partenerii internaționali pentru a transforma prioritățile economice în rezultate concrete, sustenabile și aliniate cu obiectivele de integrare europeană.

Înregistrarea video a evenimentului poate fi accesată pe link:  https://www.youtube.com/watch?v=fGqioW9JsbU

Context

Clubul de presă s-a desfășurat în cadrul proiectului „Societatea Civilă pentru Integrarea Europeană”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova, care este implementat de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în calitate de partener principal, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), AO Institutum Virtutes Civilis (IVC) și Fundația „Friedrich Ebert” Moldova.

Ultimele oportunități