Skip to main content

Cetățenii pot reduce facturile la energie cu ajutorul noilor etichete la electrocasnice

Utilizarea electrocasnicelor eficiente energetic ar putea reduce consumul de energie în sectorul rezidențial cu cca 30 ktep (mii tone echivalent petrol) către anul 2030, ceea ce constituie 1,07% din ținta de eficiență energetică asumată în cadrul Comunității Energetice, privind consumul final de energie de 2800 ktep. Înlocuirea electrocasnicelor ineficiente energetic va contribui şi la reducerea cu 268 mii tone CO2 a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Pentru a stimula înlocuirea aparatelor electrocasnice ineficiente energetic, urmează a fi introduse noi etichete energetice pentru mai multe categorii de echipamente: frigidere, mașini de spălat rufe, aragaze electrice, lămpi LED. Toate acestea vor fi incluse și în programul pilot „Rabla electrocasnice” de înlocuire a echipamentelor electrocasnice ineficiente energetic, în cadrul programului finanțat de UE și implementat de PNUD „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”.

Agenți economici care produc, importă și comercializează aparate electrocasnice, inspectori vamali și cei responsabili de supravegherea produselor nealimentare și protecția consumatorilor au participat pe 19 iunie la un atelier de lucru despre obligațiunea părților interesate referitor la evaluarea conformității privind proiectarea ecologică și etichetarea energetică. Evenimentul s-a desfășurat cu sprijinul UE și PNUD, în contextul pregătirii de lansarea programului „Rabla electrocasnice”.

Amendamentele la lege transpun în legislația națională directiva europeană care prevede o scară mai simplă de eficiență energetică (de la A+++ la D în prezent, la A la G, fără simbolurile plus [+]), mai ușor de înțeles de către consumatori, pentru a face alegeri conștiente. Scopul Directivei privind proiectarea ecologică stimulează piața prin diminuarea numărului de echipamente mai puțin eficiente, aducând o contribuție semnificativă la economiile de energie și la reducerea facturilor, promovând în același timp inovarea și investițiile în producerea de aparate mai eficiente din punct de vedere energetic.

Secretara de stat de la Ministerul Energiei, Carolina Novac, a declarat că intervențiile la lege sunt în beneficiul cetățenilor, deoarece în timp ei vor obține facturi mai mici la utilități. Ministerul urmărește ca noul cadru de reglementare să fie aplicat corect de către instituțiile abilitate. În perspectiva pe termen lung, se dorește și reducerea efectelor asupra mediului, în contextul în care până în 2050 Republica Moldova își propune să atingă ținta de zero emisii de carbon.

„Ponderea cea mai mare din consumul de energie în Republica Moldova revine clădirilor, iar aici intră și consumul aparatelor electrocasnice. Eficiența energetică nu înseamnă numai schimbarea geamurilor, termoizolarea clădirilor și a acoperișurilor. Se știe foarte bine că în gospodării cel mai mare consum îl are un frigider. Una este să ai un frigider vechi, alta e unul eficient energetic – acest lucru se resimte imediat în factură”, a spus Carolina Novac. 

Mihail Lupu, manager de componentă în cadrul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de UE, spune că unul dintre scopurile atelierului de lucru a fost ca autoritățile să comunice și să coopereze mai bine în procesul de supraveghere a pieței. Un studiu realizat în UE arată că 80% din respondenți consideră că nu sunt alocate suficiente resurse autorităților de supraveghere a pieței. 

„Companiile care importă electrocasnice vor avea un rol semnificativ în procesul de schimbare a echipamentelor energetice vechi cu altele de eficiență energetică înaltă. Iată de ce urmează să fie fortificată partea de comunicare cu agenții economici, precum și cea de supraveghere pe care o exercită Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorului”, a afirmat Mihail Lupu. 

Directorul Inspectoratului, Sergiu Dărănuță, a salutat faptul că în Republica Moldova va fi implementat un program de înlocuire a electrocasnicelor, similar cu cel derulat în România. „Ne propunem să monitorizăm dinamica pieței în ceea ce privește echipamentele electrocasnice. Cetățeanul trebuie să înțeleagă că investind astăzi într-un produs eficient energetic va economisi în timp bani, va avea sprijin de la stat și ne va face și pe noi europeni în tot sensul cuvântului”, a adăugat el.

Estimările arată că în UE între 10-25% din produsele plasate pe piață sunt neconforme cu cerințele de proiectare ecologică – produsele oferite spre vânzare fără etichetele energetice afișate sau cu eticheta afișată într-un mod insuficient (de exemplu, eticheta ascunsă sau acoperită). Circa 10% de economiile de energie preconizate se pierd din cauza acestor neconformități.