
Combaterea discursului instigator la ură și a sexismului înainte de alegerile parlamentare
Cea de-a treia ediție a campaniei anti-discriminare lansată de Consiliul Europei în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova și UN Women, susținută de Uniunea Europeană, a reunit peste 60 de participanți reprezentând autorități naționale și locale, partide politice, mass-media, precum și societatea civilă. Scopul a fost de a aborda în comun măsurile necesare pentru combaterea discursului instigator la ură, a sexismului și a intoleranței bazate pe gen, pe baza lecțiilor învățate în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului legat de UE din toamna anului 2024.
În deschiderea mesei rotunde, Falk LANGE, șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, a subliniat că: „Angajamentul Consiliului Europei față de valorile democratice se aliniază sprijinului pentru crearea unui mediu electoral liber de discriminare și retorică dăunătoare, în special în contextul campaniilor electorale. În acest sens, prin acest eveniment ne propunem să creștem nivelul de înțelegere a problematicii discursului instigator la ură, a discursului sexist și a altor forme de violență bazată pe gen și să prevenim acest fenomen în viitoarea campanie electorală pentru alegerile parlamentare.”

„Discursul instigator la ură și retorica sexistă nu doar că afectează profund persoanele vizate – în special femeile și membrii grupurilor vulnerabile – dar subminează încrederea publică în instituțiile democratice și otrăvesc climatul dezbaterii politice. De aceea sunt puțin îngrijorat că văd aproape doar femei la discuția de astăzi; sincer vorbind, persoanele care folosesc discursul sexist nu sunt, cel mai des, femei. Alegerile reprezintă piatra de temelie a democrației – atunci când vocile cetățenilor trebuie să fie auzite liber, corect și fără teamă, cu toate acestea, știm că acest proces esențial poate fi subminat atunci când ura, discriminarea și sexismul pătrund în spațiul public. Masa rotundă de astăzi este mai mult decât o simplă discuție. Este un angajament colectiv de a acționa. Prin reunirea reprezentantilor factorilor de decizie din Moldova, societății civile și mass-mediei, creăm condițiile necesare pentru un progres semnificativ”, a menționat Jānis MAŽEIKS, Ambasadorul UE în Republica Moldova.
„Combaterea discursului instigator la ură și a sexismului în campaniile electorale – un subiect ce reprezintă un indicator, o hârtie de turnesol pentru maturitatea democrației din Republica Moldova. Evenimentul de astăzi este parte dintr-un efort mai larg – un efort de sinergie, de unitate între instituții, partide politice, societate civilă, mass-media și cetățeni. Pentru că doar împreună putem schimba nu doar regulile jocului politic, ci și cultura în care acest joc se desfășoară”, a subliniat Angelica CARAMAN, președinta Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova.
Discuțiile s-au axat pe rezultatele și tendințele în urma monitorizării discursului instigator la ură și sexism în perioada electorală 2024 în mass-media audiovizuală și online, storytelling privind prevenirea și combaterea sexismului la nivel local, prevenirea violenței bazate pe gen împotriva candidaților electorali și a aleșilor locali, inițiativelor legale așteptate pentru combaterea acestor fenomene, inclusiv în perioadele electorale.
Ca rezultat al evenimentului, participanții au convenit asupra importanței continuării cooperării și unirii eforturilor pentru combaterea discursului instigator la ură, a sexismului și a oricărei alte forme de discriminare, asigurând drepturi egale pentru toți, în special în contextul viitoarelor alegeri parlamentare din 28 septembrie 2025 din Republica Moldova.
Acest eveniment a fost organizat de Consiliul Europei și UN Women Moldova, în cooperare cu Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova. Masa rotundă este parte a unei inițiative comune a proiectului CoE „Îmbunătățirea practicilorelectorale în Republica Moldova, 2025-2028„, EU/CoE project „Combaterea discriminării, discursului de ură și a crimelor motivate de prejudecată în Republica Moldova” (parte a programului comun a Uniunii Europene și Consiliului Europei Parteneriat pentru Bună Guvernare), CoE Congress project „Consolidarea culturii dialogului și a guvernării locale deschise și etice în Republica Moldova”,CoE project “Sprijin în implementarea Convenției de la Istanbul în Republica Moldova -faza II”.