Skip to main content
Evenimentul de două zile „Money in Politics” a avut loc pe 8–9 iulie 2025 la Chișinău, fiind găzduit de Comisia Electorală Centrală a Moldovei, împreună cu parteneri internaționali precum International IDEA, PNUD, Consiliul Europei, IFES, Westminster Foundation for Democracy și International Republican Institute.

Conferința Regională „Money in Politics” a avut loc la Chișinău

09/07/2025

Evenimentul de două zile „Money in Politics” a avut loc pe 8–9 iulie 2025 la Chișinău, fiind găzduit de Comisia Electorală Centrală a Moldovei, împreună cu parteneri internaționali precum International IDEA, PNUD, Consiliul Europei, IFES, Westminster Foundation for Democracy și International Republican Institute.

În contextul geopolitic actual, democrațiile din Europa de Est se confruntă cu amenințări tot mai mari la adresa instituțiilor democratice, prin finanțare politică netransparentă, influența terților și strategii de interferență hibridă. Pe măsură ce alegerile din regiune devin ținte pentru manipulare, protejarea integrității electorale necesită abordări integrate care să respecte drepturile și libertățile fundamentale, asigurând totodată o reglementare adecvată a mediilor și rețelelor online, precum și a tehnologiilor financiare digitale.

Ediția din 2025 a conferinței Money in Politics, cu tema „Money, Security & Democracy: Defending Electoral Resilience in the Digital Age”, oferă o platformă de schimb de experiență și dialog strategic la intersecția dintre finanțarea politică, securitatea electorală și reziliența digitală. Anul acesta, conferința a explorat în profunzime riscurile asociate campaniilor electorale online, finanțării ilicite a politicii în mediul digital, interferenței străine, utilizării criptomonedelor, cumpărării de voturi și dezinformării. Ultimele cicluri electorale din regiune au ilustrat atât potențialul, cât și riscurile finanțării politice digitale. În multe cazuri, candidații oficiali au fost depășiți la cheltuieli de actori neînregistrați, dezinformarea a fost amplificată prin campanii coordonate online, iar mecanismele de raportare nu au reușit să surprindă amploarea reală a cheltuielilor. Aceste evoluții evidențiază nevoia urgentă de abordări de reglementare mai adaptive și mai cuprinzătoare.

În acest context, Digital Services Act (DSA), Digital Markets Act (DMA) și Regulamentul privind transparența și direcționarea publicității politice (TPA) ale Uniunii Europene oferă cadre de reglementare orientate spre viitor, care promovează mai multă transparență, responsabilitate și integritate în campaniile digitale. Pentru țările din Europa de Est care aspiră să adere la UE aceste reglementări fac deja parte din acquis-ul comunitar — standarde obligatorii care trebuie transpuse în legislația națională și în practica de reglementare.

Totuși, mecanismele de aplicare deplină vor intra în vigoare abia după aderare. Acest lucru generează o nevoie urgentă de a dezvolta și implementa soluții intermediare eficiente, care să reducă riscurile actuale și să consolideze integritatea electorală. Cooperarea transfrontalieră sporită, utilizarea mai inteligentă a instrumentelor de date și un control mai ferm al societății civile trebuie să completeze reformele legale și de reglementare.

Ediția din 2025 a oferit o platformă pentru schimb de bune practici și dialog strategic, cu scopul de a răspunde provocărilor erei digitale și de a promova o agendă comună pentru transparență, integritate și reziliență electorală. Reunind actori-cheie din întreaga Europă de Est, conferința a sprijinit identificarea unor măsuri de protecție mai puternice, a unui control mai inteligent și a unor răspunsuri mai coordonate la amenințările tot mai mari cu care se confruntă democrațiile din regiune și nu numai.

Ultimele oportunități