Skip to main content

Elevi din toată țara premiați pentru soluții de eficiență energetică

30/06/2025

Peste 400 de elevi din întreaga țară au demonstrat că schimbarea începe în școală, iar soluțiile pentru un viitor durabil pot fi inspirate chiar din sala de clasă. Cele mai ingenioase inițiative înscrise în concursul național „Săptămâna eficienței energetice în școala mea” au fost premiate în cadrul unui eveniment festiv, desfășurat la Europe Café cu prilejul Săptămânii Europene a Energiei Durabile (EUSEW).

„Intensitatea energetică în Moldova este de trei ori mai înaltă decât media UE. Astfel, dacă vom conștientiza de la o vârstă fragedă importanța eficienței energetice și a consumului rațional de energie, aceste practici vor fi adoptate mai ușor pe parcursul vieții. Aceste concursuri completează excelent inițiativa Ministerului Energiei de a introduce în școli o disciplină legată de energie”, a declarat secretara de stat la Ministerul Energiei, Carolina Novac.

Concursul a fost organizat în perioada 1 aprilie – 25 mai 2025 de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), în parteneriat cu Ministerul Energiei al Republicii Moldova, cu sprijinul Guvernului Germaniei și a Uniunii Europene, prin proiectul Eficiență Energetică și Energii Regenerabile pentru Moldova (E4M). Ajuns la ediția a IV-a, concursul oferă un cadru educațional interactiv prin care elevii din întreaga țară sunt implicați activ în înțelegerea și promovarea eficienței energetice.

„Implicarea unui număr mare de elevi în acest concurs ne arată că educația joacă un rol esențial în tranziția verde a țării noastre. Viziunea, energia și creativitatea tinerilor sunt o resursă valoroasă pentru viitorul sustenabil al Republicii Moldova. CNED va continua să investească în educația pentru eficiență energetică, alături de partenerii de dezvoltare”, a precizat Ion Muntean, directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă.

În competiția din acest an s-au înscris 44 de echipe de elevi, împărțiți în două categorii de vârstă (6–10 ani și 11–16 ani). Elevii au desfășurat activități interactive și educative dedicate consumului responsabil de energie și utilizării surselor regenerabile – de la lecții tematice, videoclipuri și campanii de informare, până la jocuri și experimente practice.

În categoria I, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 10 ani câștigătorii sunt:

  • Gimnaziul Cupcini, r. Edineț;
  • Liceul Teoretic „Lăpușna”, r. Hîncești;
  • Liceul Teoretic „Doroţcaia”, din s. Doroţcaia, r-nul Dubăsari.

În categoria II, dedicată elevilor cu vârsta între 11 și 16 ani, câștigătorii sunt:

  • LT „Lucian Blaga”, Chișinău;
  • LT „Alecu Russo”, Chișinău;
  • LT „Boris Ianakoglo”, s. Copceac, Ceadîr-Lunga.

Echipele câștigătoare au fost premiate cu diplome și vouchere valorice pentru librării, oferindu-le posibilitatea de a achiziționa cărți și rechizite școlare. 

„Entuziasmul și inovația demonstrate de elevii din Republica Moldova arată că sălile de clasă pot deveni adevărați catalizatori ai durabilității. Uniunea Europeană sprijină tranziția verde a Moldovei prin investiții substanțiale în eficiență energetică și energie regenerabilă. Suntem mândri să susținem inițiative care oferă putere noii generații să acționeze pentru un viitor mai verde și mai eficient din punct de vedere energetic”, a declarat Solomon Ioannou, Reprezentant al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Cine a zis că cei mici nu pot produce schimbări mari? Acești elevi ne arată tuturor cum se face diferența – cu creativitate, lucru în echipă și un mesaj clar: energia contează. Suntem încântați să fim alături de ei în timp ce ne luminează calea.” a menționat Claudia Hermes, Directoare de țară, GIZ Moldova.

Concursul de creație „Săptămâna eficienței energetice în școala mea”, ediția a IV-a, a fost organizat de Centrul Național pentru Energie Durabilă în parteneriat cu Ministerul Energiei al Republicii Moldova, cu suportul proiectului „Eficiență Energetică și Energii Regenerabile pentru Moldova (E4M)”. E4M este un proiect implementat de GIZ împreună cu Guvernul Republicii Moldova, finanțat de Guvernul Germaniei și cofinanțat de Uniunea Europeană, Norvegia și Danemarca. Activitatea în cadrul acestei componente este finanțată de Uniunea Europeană.

Latest opportunities