
Moldova primește finanțare în valoare de peste 244 de milioane de euro din partea BEI Global
Republica Moldova va beneficia de două împrumuturi din partea BEI Global, în valoare totală de peste 244 de milioane de euro, pentru un proiect de termoficare în capitala Chișinău și pentru construirea unui nou spital în orașul Cahul, din sudul țării. Un credit de 143,5 milioane de euro este destinat modernizării rețelei de termoficare din Chișinău, iar 101 milioane de euro vor fi alocate pentru construcția unui centru medical care va deservi locuitorii din Cahul și din orașele învecinate. Această finanțare reflectă sprijinul constant al Uniunii Europene pentru Republica Moldova în parcursul său de aderare la UE.
Brațul de dezvoltare al Băncii Europene de Investiții (BEI Global) acordă Republicii Moldova un sprijin financiar în valoare totală de peste 244 milioane de euro, destinat modernizărilor planificate în domeniul energiei și al serviciilor de sănătate din țară. BEI Global acordă un împrumut de 143,5 milioane de euro pentru consolidarea sistemului de încălzire centralizată în capitala Chișinău și un împrumut de 101 milioane de euro pentru construcția unui spital în orașul Cahul, situat în sudul țării.
Termoelectrica SA, cea mai mare companie de termoficare din Moldova, va implementa proiectul de modernizare a termoficării, care prevede înlocuirea sistemelor verticale învechite din blocurile de apartamente cu conducte orizontale, instalarea de puncte termice individuale și îmbunătățirea rețelelor de distribuție din clădiri. Se preconizează că aceste măsuri vor reduce consumul de energie cu 25%, vor micșora facturile la încălzire și vor diminua emisiile de gaze cu efect de seră cu 7% în următoarele două decenii.
Ministerul Sănătății al Republicii Moldova este responsabil pentru construcția planificată a spitalului din Cahul, situat în sudul Moldovei. Spitalul va deservi circa 300.000 de persoane din Cahul și din orașele învecinate din Moldova, inclusiv Comrat, Leova, Ceadîr-Lunga, Taraclia, Cantemir și Vulcănești.
„Contribuim la îmbunătățirea vieții de zi cu zi a oamenilor din toată Moldova – de la servicii medicale mai bune în regiunea sud, la un sistem de termoficare mai eficient în capitală,” a declarat vicepreședinta BEI, Teresa Czerwińska. „Sprijinim prioritățile Republicii Moldova, consolidăm serviciile publice, le aliniem la standardele Uniunii Europene și modernizăm infrastructura energetică pentru a reduce dependența Moldovei de Rusia.”
Finanțarea acordată de BEI Global evidențiază sprijinul oferit de UE pentru dezvoltarea infrastructurii în Moldova, în contextul aspirațiilor de aderare la UE.
Lucrările la sistemul de termoficare din Chișinău, care are o populație de aproximativ 750.000 de locuitori, urmează să fie finalizate în șapte ani. Proiectul va reduce și costurile la energia termică pentru consumatori, va îmbunătăți accesul la apă caldă pentru locuințele conectate la rețea și va contribui la reducerea poluării și a emisiilor.
„Acest proiect este o investiție strategică ce va contribui la îmbunătățirea calității vieții pentru aproximativ 300.000 de gospodării din oraș. Prin instalarea a 2.510 puncte termice individuale și conversia a 1.665 de blocuri de locuințe la un sistem modern de distribuție orizontală, vom asigura
fiecărui apartament un control mai mare asupra consumului, o eficiență energetică sporită și, în consecință, facturi mai mici pentru cetățeni”, a declarat ministrul energiei, Dorin Junghietu. „Prin acest efort comun, transmitem un mesaj clar: a privi spre viitor înseamnă a face investiții inteligente, a avea grijă de cetățeni și a ne asuma responsabilitatea față de mediu.”
Spitalul din Cahul este planificat să fie construit până în 2030.
„Semnarea acestui contract de finanțare cu Banca Europeană de Investiții marchează un moment important pentru sistemul nostru de sănătate”, a declarat ministra Sănătății din Republica Moldova, Ala Nemerenco. „Este pentru prima dată când două spitale regionale vor fi construite de la zero în Republica Moldova – unul la Cahul și altul la Bălți – în conformitate cu cele mai înalte standarde europene. Spitalul Regional Cahul va însemna acces real la servicii medicale moderne și performante pentru peste 300.000 de persoane din sudul țării. Este un pas concret către echitatea în domeniul sănătății și un angajament ferm al Ministerului Sănătății de a construi un sistem durabil, aproape de cetățeni.”
Ambele împrumuturi acordate de BEI Global sunt completate de finanțare din alte surse.
Proiectul de termoficare este cofinanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și prin granturi oferite de Uniunea Europeană și de un fond multilateral cunoscut sub numele de Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P). Proiectul pentru construcția spitalului beneficiază de asistență tehnică prin contribuții ale Uniunii Europene, o inițiativă a BEI denumită Fondul Fiduciar de Asistență Tehnică al Parteneriatului Estic (EPTATF), instituția financiară suedeză Swedfund și Programul consultativ al BEI, „UE pentru Ucraina”.
„Este momentul potrivit pentru a reduce consumul ineficient de energie în Moldova prin proiecte precum acestea – nu doar din motive economice, ci și pentru calitatea vieții și viitorul dumneavoastră,” a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks. „În spatele fiecărui euro investit se află o familie din Moldova a cărei viață devine mai bună – cu locuințe mai calde, servicii medicale fiabile și speranță reală pentru viitor. Aceste investiții nu sunt doar despre infrastructură; acestea oferă demnitate, siguranță și oportunități în viața de zi cu zi a oamenilor.”
Contex
Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deținută de statele membre. Aceasta oferă finanțare pe termen lung pentru investiții solide, care contribuie la realizarea obiectivelor de politici ale Uniunii Europene.
EIB Global este divizia specializată a Grupului BEI, dedicată amplificării impactului parteneriatelor internaționale și al finanțărilor pentru dezvoltare, fiind un partener-cheie în cadrul inițiativei Global Gateway. Ne propunem să sprijinim investiții în valoare de 100 de miliarde de euro până la sfârșitul anului 2027, reprezentând aproximativ o treime din obiectivul general al acestei inițiative europene. În cadrul Echipei Europa, BEI Global promovează parteneriate solide și bine direcționate, alături de alte instituții de finanțare pentru dezvoltare și de societatea civilă. Prin birourile noastre din întreaga lume, BEI Global aduce Grupul BEI mai aproape de oameni, companii și instituții locale.
BEI Global și Republica Moldova: De la începutul activității sale în Republica Moldova, în 2007, investițiile totale ale BEI în țară au ajuns la aproximativ 1,75 miliarde de euro, prin intermediul a peste 30 de proiecte. Aceste investiții sprijină obiectivele de politici ale UE în sectoare-cheie precum securitatea și eficiența energetică, transporturile, asistența medicală, agricultura, dezvoltarea sectorului privat și silvicultura. În calitate de braț financiar al Uniunii Europene, BEI continuă să sprijine dezvoltarea Republicii Moldova și parcursul său către integrarea în Uniunea Europeană prin investiții strategice, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE pentru Moldova.