
Stagiu plătit la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova
Ești un tânăr/ă absolvent/ă interesat/ă de relațiile internaționale? Ești curios/curioasă să afli mai multe despre activitatea unei misiuni diplomatice și despre modul în care Delegația UE reprezintă interesele și valorile Uniunii Europene în Republica Moldova?
Oferim:
Un stagiu plătit de 6 luni în cadrul Secției Cooperare a Delegației UE în Republica Moldova, din octombrie 2025.
Activitatea Delegației UE s-a axat în principal pe implementarea Acordului de Asociere UE-Moldova, urmărind obiectivele de asociere politică și integrare economică. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană a recomandat oficial Consiliului European să acorde Republicii Moldova perspectiva de aderare la UE și statutul de țară candidată, cu condiția ca aceasta să îndeplinească, înaintea începerii negocierilor de aderare, un set de nouă pași (https://neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/system/files/2022-06/Republic%20of%20Moldova%20Opinion%20and%20Annex.pdf). După decizia Consiliului European de a acorda statutul de candidat Republicii Moldova, activitatea Delegației a fost extinsă pentru a sprijini autoritățile în implementarea celor nouă pași și pentru a raporta Comisiei Europene despre progresele realizate.
Mai multe proiecte implementate de Delegația UE au ca obiectiv sprijinirea Republicii Moldova în îndeplinirea angajamentelor legate de procesul de aderare, inclusiv în aplicarea criteriilor de la Copenhaga și alinierea legislației naționale la acquis-ul comunitar.
Sarcini principale:
- Sprijinirea Secției Operațiuni în implementarea proiectelor finanțate de UE în Republica Moldova;
- Monitorizarea evoluțiilor legate de implementarea reformelor și adoptarea legislației, precum și evaluarea conformității acestora cu cerințele UE (conform Opiniilor Comisiei Europene și Raportului Analitic privind alinierea Republicii Moldova la acquis-ul UE);
- Participarea la evenimente, seminare și conferințe, redactarea rapoartelor, sprijinirea activităților Delegației privind vizibilitatea și comunicarea;
- Contribuția la organizarea de evenimente, întâlniri și vizite;
- Îndeplinirea altor sarcini setate de Șeful Secției.
Cerințe:
- Conform legislației naționale, candidații din statele membre ale UE care nu dețin un permis de ședere și muncă valabil pe toată durata stagiului în Republica Moldova nu vor fi eligibili;
- Diplomă de licență în științe politice, relații internaționale, economie sau drept;
- Interes demonstrat pentru politicile Uniunii Europene, cooperare internațională sau politica regională;
- Cunoașterea cadrului administrației publice din Moldova reprezintă un avantaj;
- Disponibilitatea de a se angaja full-time pe durata întregului stagiu;
- Cunoștințe excelente de limba engleză și română;
- Cunoașterea limbii ruse constituie un avantaj.
Cum aplici?
Candidații trebuie să trimită aplicația la adresa de e-mail: delegation-moldova-jobs@eeas.europa.eu, care va include următoarele documente:
- CV detaliat în format Europass: https://europass.cedefop.europa.eu/ (CV-urile în alte formate nu vor fi acceptate);
- Scrisoare de intenție în care să explici de ce dorești să participi la un stagiu în cadrul UE;
- Formular de aplicare completat.
Te rugăm să menționezi în subiectul e-mailului: „Funded Traineeship – COOP”
Informații importante înainte de a aplica:
Înainte de a aplica, consultă site-ul oficial și criteriile generale de eligibilitate pentru un stagiu plătit (Articolul 8 din Decizia ADMIN(2017)28 – Paid traineeship).
Fiecare stagiar selectat va primi o bursă lunară pentru acoperirea cheltuielilor de trai. Toate celelalte cheltuieli (călătorii, viză, asigurare, cazare) sunt suportate de stagiar.
Aplicațiile candidaților neeligibili nu vor fi luate în considerare. Candidații selectați pentru interviu vor fi contactați. Candidații respinși vor fi anunțați prin e-mail. În cazul în care un candidat selectat nu poate prezenta documentele necesare, aplicația va fi respinsă.
Stagiile pot fi oferite doar în conformitate cu legislația locală și cea a țării de origine.
Cetățenii din statele membre ale UE trebuie să prezinte dovada că sunt asigurați în cazul riscurilor de pandemie și a costurilor de repatriere.
Termenul limită pentru aplicare este 31 iulie 2025.