
UE adoptă al 18-lea pachet de măsuri economice și individuale
Kaja Kallas, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și președinte al Consiliului de Afaceri Externe: „UE tocmai a aprobat unul dintre cele mai dure pachete de sancțiuni împotriva Rusiei de până acum. Fiecare sancțiune slăbește capacitatea Rusiei de a duce un război. Mesajul este clar: Europa nu va renunța la sprijinul acordat Ucrainei. UE va continua să intensifice presiunea până când Rusia își va opri războiul.”
Consiliul UE a adoptat al 18-lea pachet de măsuri restrictive economice și individuale, care lovește dur în sectoarele energetic, bancar și militar ale Rusiei, precum și în relațiile comerciale cu UE, asigurând totodată responsabilitatea pentru continuarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În plus, Consiliul a completat pachetul prin adoptarea unor măsuri suplimentare privind Belarusul.
Pachetul de sancțiuni include măsuri economice și individuale menite să crească presiunea asupra Rusiei și să contribuie la obținerea unei păci juste și durabile pentru Ucraina.
Consiliul a aprobat un set substanțial de 55 de listări, care cuprind 14 persoane și 41 de entități responsabile de acțiuni ce subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, ridicând astfel numărul total al celor sancționați la peste 2.500.
Energie
Prin pachetul de astăzi, UE limitează veniturile Rusiei din energie printr-o serie de măsuri. Plafonul de preț pentru țiței este redus de la 60 USD la 47,6 de dolari SUA pe baril, pentru a-l alinia la prețurile globale curente, fiind introdus și un mecanism automat și dinamic de ajustare a acestui plafon pentru a-i asigura eficacitatea. Exporturile de petrol reprezintă încă o treime din veniturile guvernului rus.
UE impune, de asemenea, sancțiuni suplimentare de-a lungul întregului lanț valoric al așa-numitei „flote din umbră”. Un număr suplimentar de 105 nave sunt vizate de o interdicție de acces în porturi și de o interdicție privind furnizarea unei game largi de servicii legate de transportul maritim, numărul total al navelor sancționate ajungând astfel la 444. Măsura vizează petroliere din afara UE care fac parte din flota din umbră a lui Vladimir Putin, utilizată pentru a eluda mecanismul plafonului de preț, susținând astfel sectorul energetic rus sau transportând echipamente militare ori cereale ucrainene furate.
Sancțiunile extinse (înghețarea activelor, interdicții de călătorie, interzicerea furnizării de resurse) vizează companii rusești și internaționale care administrează nave din flota din umbră, comercianți de țiței rusesc și un client important al acestei flote – o rafinărie din India, unde Rosneft este acționar principal. Pentru prima dată, UE sancționează și căpitanul unei nave din flota din umbră, precum și un operator privat al unui registru internațional de pavilion. În plus, o entitate din sectorul rus de gaze naturale lichefiate (GNL) este adăugată pe listă.
Totodată, este introdusă o interdicție de import pentru produsele petroliere rafinate obținute din țiței rusesc și provenite din țări terțe – cu excepția Canadei, Norvegiei, Elveției, Regatului Unit și Statelor Unite – prevenind astfel pătrunderea indirectă a petrolului rusesc pe piața UE.
UE mai introduce o interdicție totală de tranzacționare privind Nord Stream 1 și 2, inclusiv pentru furnizarea de bunuri sau servicii, blocând astfel finalizarea, întreținerea, operarea și orice utilizare viitoare a acestor conducte.
Consiliul a decis, de asemenea, să elimine excepția privind importul de petrol din Rusia în Cehia.
Sectorul bancar
UE transformă interdicția existentă privind furnizarea de servicii europene de mesagerie financiară specializată către anumite bănci rusești într-o interdicție totală de tranzacționare. Măsura se aplică unui număr suplimentar de 22 de bănci, pe lângă cele 23 deja sancționate.
UE scade pragul pentru sancționarea instituțiilor financiare și de credit din țări terțe și a furnizorilor de servicii de cripto-active care obstrucționează măsurile de sancționare, sprijină războiul Rusiei sau sunt conectați la sistemul rusesc de mesagerie financiară SPFS, dezvoltat de Banca Centrală a Rusiei.
De asemenea, este extinsă interdicția de tranzacționare pentru instituțiile financiare din țări terțe și furnizorii de cripto-active care, prin acțiunile lor, subminează sancțiunile UE sau sprijină războiul Rusiei. Interdicția privind operatorii care eludează interdicțiile legate de petrol este de asemenea extinsă.
Se instituie o interdicție asupra tuturor tranzacțiilor cu Fondul Rus de Investiții Directe (RDIF), subfondurile și companiile sale. Consiliul a creat și un mecanism pentru extinderea interdicției la alte companii finanțate de RDIF și la entități care oferă servicii financiare sau de investiții acestuia. Patru astfel de entități sunt deja incluse pe listă.
În cele din urmă, este impusă o interdicție privind vânzarea, furnizarea, transferul și exportul de sisteme software de management utilizate în sectorul bancar și financiar.
Industria militară
Pentru a reduce capacitățile militare ale Rusiei, Consiliul impune sancțiuni suplimentare unor furnizori ai complexului militar-industrial rus, inclusiv trei entități din China care vând bunuri utilizate pe câmpul de luptă. Sunt vizate și opt companii din complexul militar-industrial belarus, implicate în sprijinirea efortului de război al Rusiei.
26 de entități noi vor fi supuse unor restricții de export mai stricte privind bunurile și tehnologiile cu dublă utilizare, inclusiv UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot). 11 dintre acestea sunt situate în afara Rusiei (7 în China și Hong Kong, 4 în Turcia) și au fost implicate în eludarea restricțiilor.
Se introduc interdicții suplimentare de export în valoare de peste 2,5 miliarde de euro. Lista produselor restricționate include acum și echipamente pentru dezvoltarea și producerea sistemelor militare rusești, precum mașini CNC și substanțe chimice pentru combustibili. Interdicția de tranzit prin Rusia este extinsă la bunuri esențiale din domeniul construcțiilor și transporturilor.
Responsabilizare
Consiliul impune sancțiuni unei persoane implicate activ în „educația militară” a copiilor ucraineni, ridicând la peste 90 numărul celor sancționați pentru deportarea și îndoctrinarea copiilor. Sunt incluse și persoane din regiunile ocupate, inclusiv un manipulator al patrimoniului cultural ucrainean, un om de afaceri important și un propagandist rus proeminent.
Belarus
Pe lângă cele opt noi entități din sectorul militar belarus, pachetul reflectă și alte măsuri comerciale similare celor aplicate Rusiei.
Se instituie o interdicție totală de tranzacționare privind serviciile financiare specializate, precum și un embargo asupra importului de arme din Belarus.
Alte măsuri
UE introduce măsuri de protecție a statelor membre față de procedurile abuzive de arbitraj în baza tratatelor bilaterale de investiții (BIT), inițiate de companii sau persoane ruse (inclusiv oligarhi și reprezentanții acestora). Acestea includ compensații, nerecunoașterea deciziilor respective în UE și obligația statelor membre de a interveni în aceste proceduri.
Actele juridice relevante vor fi publicate în curând în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Context
În concluziile sale din 19 decembrie 2024, Consiliul European a reiterat condamnarea fermă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, considerat o încălcare flagrantă a Cartei ONU, și și-a reafirmat sprijinul continuu pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional.
Consiliul a reconfirmat angajamentul de neclintit al UE de a oferi Ucrainei sprijin politic, financiar, economic, umanitar, militar și diplomatic atât timp cât va fi necesar și cu intensitatea necesară. Rusia nu trebuie să învingă.
De asemenea, Consiliul European și-a reafirmat sprijinul pentru o pace cuprinzătoare, justă și durabilă, bazată pe Carta ONU și dreptul internațional, în concordanță cu principiile esențiale ale Formulei Păcii a Ucrainei, subliniind că niciun demers privind Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina. În acest sens, UE și statele membre își vor continua activ implicarea diplomatică globală și participarea la discuțiile care afectează securitatea europeană.
Uniunea Europeană este pregătită să intensifice presiunea asupra Rusiei, inclusiv prin noi sancțiuni.