
Zece organizații ale societății civile din Moldova au primit finanțare nerambursabilă din partea UE
10 organizații ale societății civile din Republica Moldova au primit sprijin financiar non-rambursabil în valoare de peste 3,3 milioane MDL, oferit de Uniunea Europeană, pentru îmbunătățirea accesului la servicii publice de calitate și a coeziunii sociale. Suportul este oferit în cadrul proiectului „M. ASSIST”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de People in Need Moldova, în cooperare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Obiectivul principal al acestei inițiative este de a spori colaborarea eficientă a actorilor societății civile cu autoritățile publice pentru a îmbunătăți accesul egal la serviciile publice, inclusiv pentru cele mai marginalizate și vulnerabile grupuri.
Granturile primite de cele 10 organizații ale societății civile, în valoare totală de 3,332 milioane MDL, vor fi utilizate pentru lucrări de renovare și modernizare, echipamente și mobilier modernizate, dezvoltarea de servicii specializate, implicarea comunității și evenimente comunitare, formarea personalului și consolidarea capacităților acestora.
„Aceste eforturi cuprinzătoare reflectă angajamentul ministerului nostru de a îmbunătăți infrastructura publică și de a consolida serviciile sociale prin procese transparente, colaborare interinstituțională și un accent profund pe dezvoltarea centrată pe comunitate”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Activitățile planificate vor fi implementate în cooperare cu cele 10 Agenții Teritoriale de Asistență Socială la nivel național, iar realizarea lor este estimată până la 31 august 2025.
Fiecare proiect local este sprijinit printr-un grant de cca 353 mii MDL și își propune să sprijine cel puțin unul dintre următoarele grupuri vulnerabile: persoane cu dizabilități fizice și/sau psihice, persoane în vârstă (inclusiv cele cu capacitate limitată de autoîngrijire), adolescenți în situație de risc, membri ai comunității rome, copii separați de părinți sau în situații vulnerabile, supraviețuitori ai violenței domestice, femei din grupuri dezavantajate, refugiați, persoane marginalizate social și alți adulți vulnerabili.
„Aceste 10 granturi UE sunt un exemplu puternic al modului în care sprijinul strategic pentru infrastructură și servicii sociale poate transforma vieți. Uniunea Europeană crede cu tărie că schimbările pozitive, de durată, încep prin investiții în oameni și comunități, în special în cele mai vulnerabile. Apreciem profund parteneriatul nostru cu autoritățile locale și naționale și îi felicităm pe toți cei implicați pentru angajamentul, profesionalismul și rezultatele concrete pe care le obțin pentru viitorul Moldovei”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
„Suntem mândri să anunțăm lansarea unei serii de inițiative menite să îmbunătățească infrastructura socială și serviciile pentru unii dintre cei mai vulnerabili membri ai comunităților noastre. Cu sprijinul generos al donatorilor noștri și în parteneriat strâns cu autoritățile locale și naționale, ne-am propus să aducem în comunitățile locale – spații mai sigure, mai incluzive și mai bine echipate. În timp ce munca este abia la început, angajamentul nostru este puternic – suntem pregătiți să construim schimbări durabile, împreună”, a menționat Rafal Chibowski, Director de țară, People in Need Moldova.
Unul din scopurile primordiale ale proiectului M. ASSIST este de a sprijini reforma RESTART și reforma sistemului educațional prin consolidarea serviciilor publice în domeniile sociale, cu sprijinul organizațiilor societății civile.
Reforma RESTART și-a propus să îmbunătățească guvernanța și transparența în sistemul de asistență socială și să asigure accesul uniform și echitabil al populației vulnerabile la servicii sociale de calitate. Asistența socială trebuie uniformizată pe tot teritoriul Republici Moldova, astfel încât să existe servicii calitative și suficiente în toate raioanele și pentru toate categoriile de beneficiari din rândul populației vulnerabile, în special pentru copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi.