
Ziua Națională a Taților: Drepturi și oportunități egale în Moldova
Ziua Națională a Taților va fi celebrată anual în Republica Moldova în ultima duminică a lunii iunie. Instituită la inițiativa Platformei Femeilor Deputate din cadrul Parlamentului, această sărbătoare reamintește despre importanța implicării tatălui în creșterea și îngrijirea copiilor, promovând rolurile egale între femei și bărbați, mame și tați, atât în familie, cât și în societate.
Prima sărbătoare națională dedicată Zilei Taților a avut loc pe 29 iunie 2025, în cadrul evenimentului public „Tații activi – parteneri egali în creșterea copiilor”, organizat în scuarul Parlamentului. La eveniment au participat tați și mame cu copii, autorități și parteneri de dezvoltare.
Invitata specială a fost Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a subliniat că „un copil poate fi cu adevărat fericit atunci când atât mama, cât și tata își fac timp să fie alături de el, să aibă grijă de el, să se joace și să se bucure împreună”, evidențiind astfel importanța implicării egale a taților în viața de familie.
Potrivit studiilor, implicarea activă a taților în creșterea și îngrijirea copiilor sporește performanța școlară, reduce comportamentele negative și contribuie la egalitatea de gen.
Doina Gherman, Președinta Platformei Femeilor Deputate, care a venit cu inițiativa instituirii Zilei Taților în R. Moldova, a subliniat: „Instituirea Zilei Naționale a Taților este un pas important în recunoașterea rolului esențial al taților în familie și societate. Această zi devine nu doar un gest simbolic, ci și un instrument educativ și de politici publice care încurajează implicarea taților și contribuie la o societate mai echitabilă și armonioasă”.
Evenimentul „Tații activi – parteneri egali în creșterea copiilor”, a promovat mai multe inițiative care contribuie la avansarea normelor sociale pozitive și susțin echilibrul de gen în Republica Moldova.

Clubul Taților este o inițiativă lansată de UNFPA în cadrul programului #EU4GenderEquality și realizată de Centrul de Informare și Documentare în domeniul Drepturilor Copilului (CIDDC). Până în prezent, au fost create 28 de Cluburi ale Taților, oferind o platformă de dialog și învățare pentru tații care doresc să fie mai implicați în viața copiilor lor.
„Pentru mine, a fi tată înseamnă să fiu prezent cu adevărat – să râd, să ascult, să fiu acolo în momentele mici, care contează cel mai mult. Am învățat că dragostea și timpul petrecut împreună sunt cele mai mari daruri pe care le pot oferi copiilor mei”, a spus Alexei, membru al Clubului Taților, prezent la eveniment.
Politicile prietenoase familiei la locul de muncă reprezintă o altă realizare importantă din ultimii ani. Cu sprijinul UNFPA și Austriei, mai multe companii din sectorul public și privat au creat spații de îngrijire a copiilor, facilitând astfel echilibrul dintre muncă și responsabilitățile parentale. La nivel legislativ, au fost implementate măsuri importante, precum:
- Extinderea concediului paternal la 15 zile;
- Posibilitatea de a munci și obține venituri în perioada concediului de maternitate;
- Introducerea programului flexibil de lucru pentru părinții cu copii;
- Partajarea concediului de îngrijire a copilului între ambii părinți și altele.
“Toate aceste inițiative reflectă angajamentul ferm al Republicii Moldova în crearea unui mediu prietenos familiilor tinere, bazat pe drepturi și oportunități egale și răspunzând nevoilor reale ale părinților de astăzi. Raportul „Starea Populației Lumii 2025”, lansat de UNFPA, arată că astfel de politici contribuie la realizarea aspirațiilor reproductive ale oamenilor, care își doresc să aibă mai mulți copii. Pe termen lung, aceasta înseamnă o societate mai rezilientă din punct de vedere demografic” a remarcat Karina Nersesyan, Reprezentanta UNFPA în Republica Moldova.
Evenimentul dedicat Zilei Naționale a Taților a fost organizat de Parlamentul R. Moldova cu sprijinul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA), în cadrul programului regional EU4GenderEquality: Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen (etapa a doua), finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA, în parteneriat cu UNICEF, ILO, CIDDC și Fundația Moldcell.